Tid: 12:00 - 14:00
Sted: Bergen Resource Centre for International Development, Juss II, Jekteviksbakken 31

Det blir i høst fire fredagsseminarer der vi tar opp ulike sider ved forholdet mellom stat og borger. Hvilke tegn til endringer i samfunnskontrakten ser vi og hvordan påvirkes maktforholdet mellom staten og individet av disse endringene?

Den siste norske Maktutredningen (1998-2003) tegnet et dystert bilde av det norske demokratiet anno det 21. århundre. Synkende valgdeltagelse, økt innslag av rettsliggjøring samt en generelt økende distansering mellom de styrende og de styrte var noen av hovedårsakene årsakene til at den parlamentariske styringskjeden - Maktutredningens demokratiteoretiske gullstandard - i økende grad ble utfordret i flere ledd. Derimot kom den danske maktutredningen omtrent samtidig fram til et mer optimistisk bilde. Parallelt med den norske Maktutredningens pessimistiske diagnostisering av det norske demokratiets formelle representasjonskanaler, har Thor Øivind Jensen stilt spørsmål om hvorvidt politisk deltagelse er i ferd med å endre form, og han retter i dette seminaret fokus mot forbrukeren som politisk aktør. I hvilken grad kan forbrukeratferd påvirke den politiske agendaen og i så måte fungere som en alternativ form for politisk deltagelse?

Thor Øivind Jensen er førsteamanuensis ved Institutt for administrasjon og organisasjonsvitenskap, Universitetet i Bergen. Han har i en årrekke forsket inngående på temaer knyttet til velferdsstaten, politisk deltagelse og forbrukeren som politisk aktør og er en hyppig brukt foredragsholder i både universitetsmiljøer, offentlig forvaltning og det private næringsliv. Han er en av bidragsyterne til boken ”Markedets fremtid, kapitalismen i krise?" som kom ut i januar 2010 (Cappelen Akademisk).