Time: 10:00-10:45
Venue: Ressurssenteret (2. etg.)

Hva skjer når domstolene avgjør helsepolitikken?

I Colombia har grunnlovsdomstolen tatt på alvor at helse er en menneskerett. Det har ført til en eksplosjon av saker. I fjor behandlet det colombianske rettsapparatet 140 000 anmodninger om helsehjelp og krevde radikale omlegginger av helsepolitikken. I land som Brasil, Costa Rica, Argentina, India og Sør-Afrika er rettsapparatet ser vi en tilsvarende utvikling. Domstolene håndhever retten til helse og blir stadig viktigere i helsepolitikken. Hva betyr dette i praksis? Gir det bedre beskyttelse for de svakeste som ikke får oppfylt sine grunnleggende rettigheter? Eller er det de rikeste som vinner fram i rettsapparatet?

Også i Norge opplever vi det Maktutredningen kalte ”rettsliggjøring av politikken” og økt vekt på pasientrettigheter. Kan vi vente oss Colombianske tilstander, med tusenvis av saker i rettsapparatet? Og vil det i så fall øke vår rett til helse?

Siri Gloppen er professor i statsvitenskap ved UiB og forskningsleder ved CMI. Jan Fridthjof Bernt er professor i juss ved UiB og styreleder ved Chr. Michelsens Institutt.