Afghanistans Pentagon Papers

AFGHANISTAN: Wikileaks-lekkasjen viser at USA og de allierte fører en krig de taper, slik avsløringene om Vietnamkrigen viste på 70-tallet.

AVSLØRINGER: Tusenvis av militære dokumenter er lekket om krigen i Afghanistan. De er bruddstykker fra en krig, skrevet stort sett på militærspråk og ofte sjokkerende i sin brutale enkelthet, skriver kronikkforfatteren. På bildet er amerikanske soldater på vakt ved landsbyen Kuhak, nord for Kandahar, 9. juli i år. Foto: Reuters
AVSLØRINGER: Tusenvis av militære dokumenter er lekket om krigen i Afghanistan. De er bruddstykker fra en krig, skrevet stort sett på militærspråk og ofte sjokkerende i sin brutale enkelthet, skriver kronikkforfatteren. På bildet er amerikanske soldater på vakt ved landsbyen Kuhak, nord for Kandahar, 9. juli i år. Foto: Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||RAPPORTENE FRA AFGHANISTAN som ble lastet ned fra amerikanske militærservere og lekket til nettstedet Wikileaks er så omfattende at de færreste har rukket å lese dem siden de ble offentliggjort natt til mandag. Likevel er de allerede blitt kalt Afghanistankrigens Pentagon Papers.

Pentagons analyse av Vietnamkrigen rystet USA, skapte politisk krise i Washington og styrket grunnlaget for amerikansk tilbaketrekning fra krigen.

TIL SAMMENLIGNING er Wikileaksrapportene på enkelte måter nokså ufarlige. Mesteparten av innholdet er kjent, enten det er sivile tap påført av koalisjonsstyrkene, brutale lokale politistyrker, korrupsjon, eller den pakistanske etterretningstjenesten (ISI) sine bånd til Al Qaida og Taliban. Internasjonal presse har dekket mye av dette. Aktivist- og bistandsorganisasjoner likeså, og FN systemet har bidratt.

Wikileaksrapportene er bruddstykker fra en krig, skrevet stort sett på militærspråk og ofte sjokkerende i sin brutale enkelthet (for eksempel 12XKIA NC = tolv sivile drept).

Men det finnes også ny informasjon i materialet, blant annet om den amerikanske likvideringsgruppen Task Force 373, hvis metoder i jakten på «terrorister» åpenbart strider mot internasjonale lover og normer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.