Parolen «Brød, verdighet og rettferdighet» forente og forløste egyptere på tvers av alle samfunnslag, religioner og generasjoner i januar og februar. Med bøtter og spann stilte folk opp for å vaske vekk grumset etter forrige regime. Kvinner og menn, unge og gamle, følte at de hadde funnet tilbake til seg selv. De føler eierskap til ideen om et annet Egypt, og er tilbake i gatene.

I skrivende stund er internett og mobildekningen ustabil. Friheten er truet. Militæret skyter for å drepe. De sårede kjøres til feltsykehusene på Tahrir-plassen, Kairo. Det er ikke trygt på de offentlige sykehusene. Dagens smertefulle hendelser er en kamp mellom egyptere og landets væpnede styrker (SCAF). Den tidligere presidenten Hosni Mubaraks største tabbe var å undervurdere det egyptiske folkets verdighet. SCAF er nå i ferd med å gjenta tabben.

Optimismen og forventningene var store etter Mubaraks fall, også til de væpnede styrkene som hadde styrket sin stilling som folkets beskytter. Allerede den gangen var det klart for oss som var på Tahrirplassen at hvis forandringene som ble lovet ikke kom, ville folk komme tilbake til Tahrirplassen.

SCAF har ikke innfridd. De klamrer seg til makten og viser ingen tegn til å støtte en reell overgang til sivilt styre. Siden februar har SCAF gradvis forlatt rollen som folkets beskytter og i stedet vendt seg mot folket. Det er dramatisk når et folk blir sviktet av institusjonen som skulle beskytte og forsvare dem. SCAF har spredd utrygghet og ufrihet ved stadig å utvide unntakslovene. Flere tusen egyptere har de siste månedene blitt stilt for den militære domstolen, både for politisk kritikk og for uskyldige trafikkforseelser.

Dråpen som fikk begeret til å flyte over var SCAFs forsøk på å holde sitt budsjett og styring utenfor de nye demokratiske prosessene. Dette vil aldri egypterne tillate. Folket kjemper mer innbitt enn noengang. Spørsmålet er om de dramatiske hendelsene vil føre til splittelse, ikke bare mellom SCAF og de sivile, men også internt i militæret. Mandag skal det avholdes valg i Egypt. Det vil bli en avgjørende prøve på demokratiets fremtid. For at valget skal gjennomføres, må folket kunne avlegge sin stemme uten frykt for sitt liv. Om det er noe denne revolusjonen viser, så er det at verdighet ikke kan undervurderes.

Nefissa Naguibs gjestekommentar i Dagens Nærlingsliv stod på trykk lørdag 26. november.

Publications

Journal Article | 2011

Eating rice during Passover: Notes on Sephardic Egyptian

Hunger stimulates memory; when people become hungry they remember food. But there is more to memory than that: to remember may also be to make a stand against dehumanization. The...
Nefissa Naguib (2011)
in KULT vol. 8 no. 1
Presentation/Lecture | 2010

Hamas i Palestina: Hvorfor stemmer folk på islamistene?

Frode Løvlie (2010)
Studentene på Studieprogrammet i Midtaustenkunnskap, UiB 21.10.2010
Presentation/Lecture | 2010

Islamic Movements in the Middle East and North Africa

Frode Løvlie (2010)
PRIO, MFA and World Bank seminar "Peace, Stability and Development in the Middle East and North Africa", Oslo 24.06.2010

Project