Download this publication

Sammen med Danida, gjennomførte Norad i 2008 en gjennomgang av IWGIAs organisasjon og virksomhet som grunnlag for vurdering av videre samarbeid med organisasjonen.
 
Om IWGIA
IWGIA er en av de viktigste internasjonale organisasjoner på urfolksområdet, og har siden samarbeidet med Norad ble innledet i 1997, vært en sentral aktør og dialogpartner for Norad i arbeidet med å styrke urfolksperspektivet og rettighetstilnærmingen i det norske utviklingssamarbeidet.

Organisasjonens arbeid omfatter dokumentasjonsarbeid, lobbyarbeid/støtte til politisk arbeid og prosjektvirksomhet. Internasjonalt gjør IWGIA et viktig oppfølgingsarbeid i forhold til FN-mekanismer som er etablert for arbeidet med urfolksspørsmål som FNs Permanente Forum, Spesialrapportøren og FNs ekspertmekanisme. IWGIA var en viktig aktør i arbeidet fram mot å få på plass FNs urfolkserklæring (2007).  Regionalt støtter IWGIA det koordinerende arbeidet til regionale urfolksorganisasjoner. Nasjonalt støtter IWGIA nasjonale og lokale urfolksorganisasjoners prosjektvirksomhet og deres arbeid for å oppnå dialog med myndighetene.

Rapportens hovedkonklusjoner og anbefalinger
Gjennomgangen konkluderer med at IWGIA er en godt ledet organisasjon med tydelige strategier for arbeidet. Rapporten bekrefter at IWGIA har et faglig dyktig team med solid land- og fagkunnskap samt et stort nettverk og en god oversikt over de viktigste strategiske aktørene og prosessene på urfolksområdet i relevante land.

Rapporten bekrefter at partnerskap er basert på nøye vurderinger av risiko- og kontekstanalyser og bygger på lang erfaring. IWGIA har stor tillit hos partnerne og samarbeidet blir fulgt opp av begge parter. Rapporten anbefaler at IWGIA i samarbeid med partnerne utvikler en felles forståelse for kjønns- og likestillingsspørsmål koblet opp mot internasjonale rettigheter på dette området i en lokal kontekst.

Teamet anbefaler at IWGIA fortsetter med nettverksbygging og koblinger mellom arbeid på lokalt, nasjonalt, regionalt og internasjonalt nivå. Bruk av erfaringer fra landnivå inn i internasjonale prosesser og i arbeidet med implementering av internasjonale rettigheter på landnivå er en viktig merverdi ved IWGIAs arbeid.

IWGIA anbefales å engasjere seg sterkere i klimaspørsmål som er viktige for urfolk. I den forbindelse anbefaler teamet at IWGIA ytterligere øker innsatsen i forhold til skogrelaterte spørsmål på landnivå, inkludert REDD- (Reduced Emission from Deforestation and Degradation) initiativer, samt arbeider for å styrke rettighetstilnærmingen på dette området. IWGIA har fulgt opp denne anbefalingen og har blant annet presentert en egen søknad til Regjeringens Klima- og skogprosjektet.