Forfatter, tidligere Afrika-korrespondent og generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Halle Jørn Hanssen, i samtale med professor Frode Storaas (UiB) om Hanssens nye bok På livet løs. Med Norsk Folkehjelp i Sør-Sudan.

 

 

Da Norsk Folkehjelp i 1987 besluttet å støtte frigjøringskampen i Sudan, var det en omstridt beslutning. Halle Jørn Hanssen var generalsekretær mens frigjøringskrigen raste og ryktene om våpensmugling florerte.

Hanssen har bakgrunn både som journalist og bistandsarbeider. Han har arbeidet ved NUPI, NORAD og som NRKs korrespondent i Afrika i tillegg til jobben som generalsekretær i Norsk Folkehjelp.

Boken beskriver de 30 siste årene med konflikt og frigjøringskamp i Sør-Sudan – og Norsk Folkehjelps bidrag i landet gjennom 25 år.

 

Anmeldere skriver:

«Tidspunktet for utgivelsen av boken med det talende navnet kunne knapt vært bedre; folket i Sør-Sudan trenger oppmerksomhet i en tid da så mye går veldig galt. Bortsett fra Hilde Frafjord Johnson, tidligere leder for FNs arbeid i Sør- Sudan, er det neppe noen her i landet som føler fortvilelsen sterkere. Etter tiår med krig, fornedrelse og undertrykkelse fra det nordlige Sudans side oppnådde folket i sør omsider sin frihet for bare fire år siden. Men knapt var jubeldagene over før innbyggerne i Sør-Sudan skulle få sin fattigdom og sin mangel på allmenne rettigheter forlenget, denne gang ikke av utbytterne i nord, men av sine egne ledere! Det hele er vondt, trist og aldeles meningsløst.»
Bjørn Johannessen i Bistandsaktuelt (26.08.2015)

«Forfatterens bakgrunn er viktig fordi Halle Bjørn Hanssens bok fremfor alt er en rapport fra et tidsvitne. Både hans bakgrunnskunnskap og analyse er bunnsolid, men det er møtet hans med hovedrolleinnehaverne i dramaet som er unikt. Hanssen kjenner disse personlig: Han har hatt dem hjemme på middag, han har tatt dem med på hytta. Og han kjenner Sør-Sudan svært godt etter mange besøk i landet over mer enn 30 år.» 
Gunnar Kopperud i Ny Tid (20.08.2015)

Velkommen!